Volle Maan

Wanneer is het volle maan en hoe vaak is het volle maan? Is het mogelijk dat volle maan invloed heeft op mensen? De maan trekt aan zeeën en oceanen, twee keer per etmaal (24 uur), stijgt het water (vloed) en twee keer per etmaal zakt het water (eb), het is dus mogelijk dat de maan ook aan mensen, dieren en planten trekt. De energie van volle maan heeft volgens hulpverleners en psychiaters invloed op veel mensen. Veel mensen hebben last van slapeloosheid tijdens volle maan. Heeft volle maan invloed bij zwangerschap? Er worden tijdens volle maan namelijk meer baby’s geboren. Wij je weten of het vandaag volle maan is? Kijk dan nu naar een overzicht van alle maanstanden van dit jaar. 

 

Wanneer is het volle maan?

Per maankalenderjaar zijn er 13 volle manen. Een maankalender is niet hetzelfde als een zonnekalender. Maankalenders worden berekend aan de hand van de cyclus van de schijngestalten van de maan en beginnen niet op 1 januari, maar op 21 december. De maan doet er 27 tot 29 dagen over om haar baan om de wereld te voltooien. Elke maand heeft één volle maan, maar het komt ook voor dat het twee keer in een maand volle maan is.

 

Wat zijn maanstanden?

Maanstanden ook wel maanfasen, of schijngestalten genoemd, zijn vier fasen die de maan elke maand doorloopt. De maan beweegt (wast) elke maand van nieuwe maan naar volle maan en neemt weer af van volle maan naar nieuwe maan. Elke maanfase heet haar eigen naam. De cyclus van de maan is:


Nieuwe maan 
Tijdens deze fase is de maan door ons niet te zien, omdat de zijde van de maan die we vanaf de aarde zien niet door de zon wordt beschenen. Nieuwe maan is alleen te zien tijdens een zonsverduistering.

Wassende maan, of jonge maansikkel  
Als het verlichte gedeelte van de maan minder dan de helft van de maan is spreken we van ‘maansikkel’.

Eerste kwartier  
Wanneer exact de helft van de maan door de zon wordt beschenen heet het eerste kwartier.

Wassende maan  
Wanneer de maan iets meer dan half halfvol is en het verlichte gedeelte toeneemt, is het wassende maan.
 
Volle Maan  
Tijdens volle maan staat de maan ten opzichte van de zon precies achter de aarde. De naar de aarde gekeerde zijde van de maan wordt helemaal door de zon beschenen.

Afnemende maan  
Bij afnemende maan wordt meer dan de helft van de maan door de zon beschenen. Het verlichte gedeelte van de maan neemt dan af.

Laatste Kwartier  
Laatste kwartier is her wanneer het maanoppervlak exact voor de helft door de zon beschenen.

Afnemende maan, of maansikkel    
Als het verlichte gedeelte van de maan minder dan de helft van de maan is spreken we van ‘maansikkel’.

Nieuwe Maan  
Wanneer de maan bovenstaande fasen doorlopen heeft is het opnieuw nieuwe maan.

 

Hoeveel invloed heeft volle maan op ons?

Wat doet volle maan met ons? Volle maan heeft een enorme invloed op de natuur, de maan trekt aan oceanen en zeeën, waardoor het eb en vloed is. Ook bepaalt volle maan de hoeveelheid vis die er gevangen wordt door de stroomsnelheid. Mensen bestaan ongeveer 60% uit water, een volwassen man betstaat uit ongeveer 45 liter water. Heeft volle maan ook invloed op mensen? Veel mensen ervaren meer stress tijdens volle maan.


Stel jouw vraag
Maak gratis 3:30 min kennis met Mediumchat.


 

Slecht slapen door de invloed van volle maan

Biologen van de universiteit Bazel hebben in 2013 onderzoek gedaan naar de invloed van volle maan. Alle 33 proefpersonen hadden problemen met in slaap komen tijdens volle maan. Bij elke volle maan hadden de profpersonen slapeloze nachten of nare dromen tijdens volle maan. Sommige proefpersonen hadden ook last van slaapwandelen. Maar volgens onderzoekers van het Nijmeegse Donders Instituut veroorzaakt juist nieuwe maan en niet tijdens volle maan slecht slapen.

 

Wat doet volle maan met ons?

Volle maan heeft voor- maar ook nadelen. De invloed van volle maan is voor de een positief, maar voor een ander helaas negatief. De voor- en nadelen die mensen ervaren tijdens volle maan zijn:

 

Voordelen van volle maan 

 • Overdag en ‘s nachts veel energie
 • Helder kunnen denken
 • Zelfverzekerd voelen
 • Dingen creëren 
 

Nadelen van volle maan 

 
 

Een helende reading 10 dagen na volle maan

Tijdens volle maan kunnen onze emoties heftiger zijn. Wanneer je niet lekker in je vel zit, je door de dagen heen worstelt, omdat het leven je even te zwaar is, kan een reading helend werken. De beste dagen voor een helende reading zijn 10 dagen na volle maan tot nieuwe maan. Wil je meer weten over een helende reading? Start nu een gratis chat.

 

Feitjes en fabels over volle maan

Je verandert niet in een weerwolf tijdens volle maan, maar de kracht van volle maan heeft invloed op mensen, vooral wanneer je gevoelig bent. Onderzoeken tonen aan dat tijdens volle maan: 
 • Er meer geboortes zijn tijdens volle maan.
 • Mensen meer last hebben van hoofdpijn.
 • Veel mensen zich vermoeid voelen.
 • Er meer meldingen van inbraken zijn.
 • Kinderen zijn onrustiger tijdens volle maan.
 • Er meer alcohol wordt gedronken tijdens volle maan.
 • Volle maan emoties versterkt.
 • Mensen meer zin in seks hebben tijdens volle maan.
 • Tijdens volle maan veel mensen slecht slapen.
 
 

Volle Maan en onze voorouders

Al eeuwen kijkt ieder volk op aarde naar de maan. Onze voorouders wisten dat de maan veel invloed op de aarde heeft. Historici zijn van mening dat onze voorouders de maanstanden volgden toen ze moesten leren om te gaan met de seizoenen. Ze moesten leren omgaan met eb en vloed en wanneer vruchten te planten of juist te drogen. Volgens archeologen begonnen mensen 25.000 jaar geleden aandacht te schenken aan en rekening te houden met de energie van volle maan en nieuwe maan.

 

Volle maan en feestdagen

Veel feestdagen zijn gebaseerd op de maanstand, zo ook Pasen. Vanaf de 2e eeuw na Chr. wordt Pasen al gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan in het voorjaar. Hemelvaart valt altijd op de 40ste dag na Pasen en ook Pinksteren is gerelateerd aan de volle maan na Pasen. Het is daarom altijd Pinksteren op de 50ste dag na Pasen

 

Full moon party’s

Volle maanfeesten worden gevierd bij volle maan, omdat dan de maanenergie het sterkst is. Volle maanfeesten worden al duizenden jaren gevierd. Mensen komen bijeen om samen te zijn, het leven te vieren, kwetsbaarheid, vergeving en kracht te delen en los te laten. Esbats is zo een volle maanfeest, er komen tijdens Esbats mensen van de hele wereld bijeen om te mediteren en rituelen uit te voeren. Kijk online of op facebook als je wilt deelnemen aan een volle maanfeest. Of lees het artikel over de grootste en bizarste Full moon party waar zich tijdens elke volle maan 10.000 tot 30.000 feestgangers verzamelen.

 

Edelstenen opladen tijdens volle maan

De krachtige energie van volle maan wordt ook gebruikt om edelstenen op te laden in het maanlicht. Door het maanlicht wordt de edelsteen weer opgeladen. Je edelsteen opladen is heel eenvoudig. Leg je edelsteen één nacht, binnen of buiten in het maanlicht, of op je vensterbank. Belangrijk is dat je je steen eerst ontlaadt, voordat je je steen in het maanlicht oplaadt. Edeldstenen ontlaad je door ze in aarde te begraven of te reinigen met een zachte doek.

 

Volle maan rituelen

Wil je meer weten over volle maan rituelen en welk ritueel er bij nieuwe maan hoort? Ben je benieuwd naar hoe je de energie van volle maan in je voordeel kunt gebruiken? Bedank tijdens volle maan en bestel je wensen tijdens nieuwe maan. Hoe? Lees hier alles over rituelen tijdens de energie van volle maan en nieuwe maan.

 

Lees ook:

Tijdens volle maan slecht slapen
Volle maan en vreemde dromen?
Volle maan en nieuwe maan rituelen


Zit jij niet lekker in je vel? 

Tijdens volle maan kunnen onze emoties heftiger zijn en hebben we soms advies nodig. Onze Mediums en Paragnosten staan klaar voor jou. Probeer het nu de eerste 3:30 minuut gratis.